Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Српске Православне Цркве
 

Е-МИСИЈА - теме

Циклус панел-дискусија са темама употребе и изазова савремених технологија у мисији Цркве. Циљ панела јесте доношење конкретних закључака и препорука које упућују на сврсисходну употребу информационих технологија у раду СПЦ. Теме обухватају организацију и систематизацију података, начине управљања и проток података у оквирима информативних служби Епархија, техничка и софтверска системска решења, употребу информационих технологија у медијима, однос са медијима кроз употребу умрежених информационих сервиса Епархија... итд. Усаглашавањем и циљаном употребом информационе технологије постижемо резултате на различитим нивоима, од уштеде финансијских средстава до решавања дилема и конкретних проблема у раду администрације СПЦ-а.
Прочитај комплетан текст...Београдска хроника

Вера, мисија и технологија! Александар Савић, ИТ стручњак у ЕПС.
Прочитај...

Како ради Телескоп

О пројекту СПЦ "Добро нам је овде бити" и претраживачу „Телескоп“ за наш радио говорио је г. Александар Арсенин, стручни сарадник ЦЕПИС-а и Радија "Беседа", иницијатор пројекта "Добро нам је овде бити"... "Телескоп је самостални претраживач пројектован за намене СПЦ. Ради уз "помоћ" трагача - интернет робота за проналажење и прикупљање садржаја и алгоритама који претражују библиотеку депонованих података."
Прочитај...

„ТЕЛЕСКОПОМ“ – ПОГЛЕД У ДУБИНЕ ИНТЕРНЕТА

Пројекат „Телескоп“, у организацији Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве почео са регистровањем унутрашњих страница сајтова које садржи у свом основном каталогу интернет домен – СПЦ. Овај претраживач има за циљ да тактички и јасно усмери кориснике на садржаје који су релевантни и у оквирима СПЦ. За радио Беседу говорио је ђакон Александар Савић управник Центра.
Прочитај...

Секте

"Међутим, на овом кључном месту - породици, већ дуже време постоји проблем раслојавања и међусобног удаљавања чланова породице, превасходно родитеља од деце, а нарочито је изражено и удаљавање породице од традиционалних вредности и литургијског живота. Овакве корените промене, децу природно усмеравају на алтернативне изворе информација - интернет, где је могућност критичког приступа информацијама потпуно скрајнута обзиром на могућности дечије перцепције у том узрасту."
Прочитај...

   Округли сто „Изазови развоја е-демократије“
На округлом столу су тим поводом говорили: Небојша Васиљевић, заменик министра за телекомуникације и информационо друштво, Живко Георгиевски, главни и одговорни уредник Македонске информативне агенције и ђакон мр Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-кар...
  Детаљније...
Религија, медији и култура: медијатизација религије и/или религизација медија
Питања од којих су организатори пошли била су: да ли и како савремена култура и медији трансформишу религиозност/спиритуалност и да ли медији доносе нов функционални оквир идеје традиционалности у религијско – теолошком смислу. Да ли медији мењају религију? Да ли религија мења медије? Истакнута имена узела су учешће у овој к...
  Детаљније...
ЦЕПИС
Ул. Краља Петра бр. 5
Београд
011 3025-116
kontakt@cepis.spc.rs
Ваша питања...
Спремни смо да одговоримо на све Ваше недоумице
које се тичу савремених технологија
из области употребе, етике...