Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Српске Православне Цркве
 

ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

РЕГИСТАР
ДОМЕН
НАЦИОНАЛНИ ДОМЕН
ВЛАСНИШТВО
е.СЕРТИФИКАТ

ПРОВЕРИТЕ ВАШУ ИНТЕРНЕТ АДРЕСУ

УПИС ДОМЕНА У РЕГИСТАР

Република Србија има два равноправна национална интернет домена .RS и .СРБ. Национални домен уједно, географски одређује територују за коју је превасходно намењен садржај интернет сајта који је на њему. Интернет претраге су у великој мери базиране и на геолоцирању, тако да веб сајтови на локалном домену и језику имају веће шансе у резултатима претраживача, а самим тим су видљивије у мору других интернет понуда.
У оквирима нацоналних домена могуће је креирати подкласе тј. регистре који означавају одређену област унутар националних домена и тиме још конкретније означавају делатност дотичне групе интернет сајтова.

ЦЕПИС је у циљу креирања јединствене црквене интернет заједнице (којом су обухваћене адресе из Регистра СПЦ), основао класу .REL.RS (Religion domain), која припада националној групи домена са намером да обухвати превасходно групу домена Српске Православне Цркве, а поседује могућност да прошири деловање на друге традиционалне религијске заједнице. Ова екстензија је под управом ЦЕПИС-а и сва техничка и друга права су додељена администраторима ЦЕПИС-а.

Оснивањем ове доменске екстензије, направљен је корак ка утврђивању и заштити интегритета и идентитета СПЦ тиме што се под "једно небо" поставља комплетан интернет ресурс који делује у јединству, а при томе не врши промене у различитим приступима над стотинама званичних интернет адреса СПЦ.

Ова доменска класа чини да се мања група (заједница), видљивије представи у комплетној интернет структури, а да при том створи међусобне везе између сајтова који су у групи. Како интернет ресурс СПЦ поседује око 12 милиона адреса што чини само десетохиљадити део комплетног интернета, јасна је важност овог корака. При том, ово је битан корак ка успостављању гаранција да интернет адреса заиста припада СПЦ, а не некој параверској организацији која се користи идентитетским обележјима и рад заснива на обманама.. Тиме се значајно умањује могућност лажног представљања и духовништва на интернету али одбацује се и могућност злоупотребе садржаја који објављује СПЦ.

Право на .REL.RS екстензију имају сви домени који су уписани у Централни регистар Српске Православне Цркве.
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СПЦ

Централни регистар штити интегритет СПЦ на интернету и обезбеђује интернет простор који припада званичним институцијама СПЦ. Централни регистар представља централизовану збирку података о регистрованим називима интернет домена у оквиру СПЦ, са контакт подацима, подацима о регистрантима, власницима и другим подацима од значаја за спровођење делатности Регистра.

Један од задатака Регистра је да јавно и каталошки представи интернет адресе које су у власништву СПЦ и да обезбеди једноставну проверу припадности.

СПЦ је од почетка постојања на интернету била на мети злонамерних неистомишљеника и медија који су на најгрубљи начин искоришћавали лажне информације или и сами конструисали објаве помоћу информација које нису из правог извора СПЦ него су преузете са псеудо сајтова и адреса организација које су се одвојиле од СПЦ. Такође, искуства са преузимањем интернет адреса, показала су важност поштовања правилности током регистрације домена и нужност заштите над власништвом.

Централни регистар ради у складу са правилником који потписује ЦЕПИС, а област деловања обухвата послове који се тичу интернет адреса СПЦ.

Како би се додатно "оснажио" интернет простор, обезбеђена је посебна доменска екстензија која поставља целокупан регистар "под једно небо", а при томе чува основни идентитет матичних адреса. ЦЕПИС располаже .rel.rs екстензијом и под тим доменом креира и управља заштитом заједнице адреса СПЦ.

Регистар је креирао електронски сертификат чији алгоритми у реалном времену пружају дигиталну потврду идентитета и припадности интернет адреса. Сертификат са потписом Регистра издаје сервер ЦЕПИС-а у складу са депонованим подацима о влаништву интернет адресе.
ЦЕПИС
Ул. Краља Петра бр. 5
Београд
011 3025-116
kontakt@cepis.spc.rs
Ваша питања...
Спремни смо да одговоримо на све Ваше недоумице
које се тичу савремених технологија
из области употребе, етике...