Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Српске Православне Цркве
 
ПОЧЕТНА СТРАНА О ЦЕНТРУАКТИВНОСТИ И ПРОЈЕКТИЧЛАНОВИ ЦЕНТРАКОНТАКТСТРУЧНА МИШЉЕЊАПРЕДАВАЊАЧЛАНЦИАрхива:
Београдска хроника
Вера, мисија и технологија! Александар Савић, ИТ стручњак у ЕПС.

[ПРЕНОСИМО] Београђанин у жижи информатичке револуције
Како је докторат на Универзитету Карнеги Мелон решио проблем поузданог читања записа на хард-дисковима и зашто је било потребно седам година судске борбе да индустрија тај патент призна

Дигитално детињство - узроци и последице
Арсенин: Дањашње друштво је осуђено на решавање последица док родитељи, склони пребацивању одговорности, својим избором остају само посматрачи и критичари система.

[ПРЕНОСИМО] Савремене технологије – олакшање за родитеље или не?
Сналазе ли се данашња дјеца боље у виртуелном него у стварном свијету, те јесу ли савремене технологије украле дјетињство? Паметни телефони, рачунари, интернет… изузетно су корисни, али и представљају праве клопке, како за дјецу, тако и за родитеље, јер је тешко одредити границе. Доктор Рајовић сматра да је у доба дигиталне револуције, родитељство и лакше и теже него некад. У зависности од тога како родитељи гледају на уређаје савремене технологије.

ИТ у просвети
Примена информационо-комуникационих технологија у просвети треба да буде добро избалансирана, јер ученици треба да схвате да интернет нису само друштвене мреже, већ и предуслов креативне, образовне активности, оценили су уцесници округлог стола "Примена ИТ у просвети"

Суштински проблеми образовног система
През. Оливер Суботић: Проблеми образовног система у Србији, како у погледу информационих технологија, тако и шире, начелно се могу свести на четири основе равни.

Хоће ли (и могу ли) машине заменити људе?
През.Оливер Суботић: технологија није аутономна у свом развоју, што ће рећи да човек итекако има могућност одређивања алтернативног циља. Тиме се јасно указује на слободу усмеравања технолошког развоја од стране човека.

ТЕРОРИЗАМ КАО КАТАЛИЗАТОР НОВОГ ТОТАЛИТАРИЗМА
През. Оливер Суботић: Глобални терористички напади, како их средства информисања обично називају, никога не остављају равнодушним. Реакције су различите, но најбитнији је одговор владâ погођених земаља. Узмимо за пример трагичне догађаје који су се десили у Лондону 7. јула 2005. године. Британска влада, као део одговора на бомбашке нападе, је тада покренула увођење технолошких новина којима је покушала да парира потенцијалним терористичким нападима у будућности.

ХРИШЋАНСКИ ГЛОБАЛИЗАМ У ВРЕМЕНУ ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ
За проблематику односа хришћана према глобализацији влада приметно интересовање, али су уочљиве и тешкоће када је потребно сучелити супротстављене ставове. Такво стање захтева елиминисање неколико препрека да би се успоставила квалитетна дискусија.

[ПРЕНОСИМО] BBC о српском професору који је расплео мреже
- Подаци које Фејсбук има о људима чини га једном од најутицајнијих организација на свету, а једна компанија из Србије, желела је да открије структуру мреже, пише BBC.

Духовност на друштвеној мрежи
Марко Недељковић: На фејсбук профилима појединих свештеника могуће је пронаћи садржаје којима се не би поносили ни обични грађани. Поједини свештеници износе политичке ставове, користе "слободну терминологију","лајкују" групе попут "ко тебе грудвом, ти њега леденицом", "пет најјачих псовки" или "сви ми који силујемо профил оне особе на коју се ложимо". Стога се као кључно више не намеће само питање да ли, већ на који начин би друштвене мреже требало да се користе од стране свештених лица.

Улога електронских медија у мисији Цркве
СВЕШТЕНИК ДРАГАН ЈАКОВЉЕВИЋ, ПЕТНИЦА: Обавеза је Цркве да користи све могућности које су јој дате, средства савременог света ради ширења Јеванђеља . Нове савремене технологије (електронски медији ) које су доживеле експанзију у нашем времену телевизија, радио, интернет , представљају велики изазов за мисију цркве . Правилан, јединствен приступ овим средствима са тачно одређеним смерницам даје небројене могућности (особито када говоримо о интернету ), да се реч Божија чује " од једног краја до другог краја васељене.

Технологије будућности
Проблем не треба тражити у развоју него у границама употребе. Постоје границе када је технолошка помоћ сувишна. Тада то више није асистивна технологија са сврхом него нешто што нас одвлачи од базичних особина људског бића.

Mогу ли друштвене мреже да преузму стварни свет?
Да би се обухватио комплетан утицај појаве друштвених мрежа попут Фејсбука и Твитера биће потребна додатна временска дистанца и врло обимна анализа која би морала да завири у сваку пору друштва јер већ и за ових првих десетак година је јасно да су друштвене промене увелико успеле да уђу у сваку од њих.

[ПРЕНОСИМО] Свети Синод Румунске Патријаршије се залаже за алтернативу у погледу биометријских пасоша
На радној седници одржаној дана 25. 02. 2009. Свети Синод Румунске православне цркве је једногласно усвојио одлуку број 638/2009 у вези са проблематиком нових електронских пасоша који садрже биометријске податке

Владике на „Фејсбуку”
Ипак ни „Фејсбук”, ни телевизија, нити било какав медиј не може да замени цркву, литургијски живот и заједничку молитву, јер то је нешто што је јединствено и незаменљиво – истиче Замахајев.

[ПРЕНОСИМО] СТАВ РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ВЕЗИ С РАЗВОЈЕМ ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ЕВИДЕНЦИЈУ И ОБРАДУ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА
Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве је 4. фебруара усвојио документ о позицији Руске Православне Цркве у вези с развојем технологија за евиденцију и обраду личних података. У целини наводимо текст документа који је објављен на сајту Патриархия.ru.

[ПРЕНОСИМО] Руска Православна Црква и чиповање света
Аутор: Владимир Димитријевић - Црква нема ништа против скупљања и обраде података о личности, али уз ограду: то не сме да утиче на људску слободу и право исповедања хришћанског погледа на свет.

Молитва у виртуелној парохији
Аутор: Оливер Суботић, понедељак, 05.11.2012

Чипована документа и борба за приватност
Аутор: Александар Арсенин, четвртак, 13.01.2011.

Алтер его - информације о животу
Дигитални дупликат стварне особе, у систему глобалног надзора, предњачи по битности у односу на његовог власника. Стварна особа постаје све мање битна и наша реалност прелази у токове информационих система.

[ПРЕНОСИМО] Одржан састанак Мисионарског одељења СПЦ
Састанком је председавао Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије, мандатни епископ задужен за надзор над радом овог Синдоског тела, насталог пре неколико месеци на предлог Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. После молитве, отварајући радни део састанка, епископ Теодосије је нагласио значај покретања Мисионарског одељења


[ПРЕНОСИМО] BBC о српском професору који је расплео мреже

http://www.rtv.rs/sr_ci/zivot/nauka-i-tehnologija/bbc-o-srpskom-profesoru-koji-je-raspleo-fejsbukove-mreze_828172.html

Пре неколико година Владан Јолер и његови пријатељи из Београда почели су да истражују унутрашње функционисање једне од најмоћнијих корпорација на свету. Тим, који укључује стручњака за сајбер-форензичку анализу и визуализацију података, већ је истраживао "различите форме невидљиве инфраструктуре" интернет-провајдера у Србији, али је Јолер сада у пројекту "Share Lab" узео "крупнији залогај".

БЕОГРАД
"Када би Фејсбук био држава, био би већи од Кине", каже Јолер, који је професор на Универзитету у Новом Саду.
Он се ослања на познате, али ипак несхватљиво велике бројеве: компанија из Силицијумске долине чува око 300 петабајта података, има готово две милијарде корисника и само у 2016. забележила је приход од око 28 милијарди долара.
Па ипак, каже Јолер, не знамо ништа о томе како та компанија функционише, упркос чињеници да смо јој ми, као корисници, пружили већину материјала за рад и то потпуно бесплатно.
"Сваки пут кад објавимо нешто, тагујемо пријатеље и коментаришемо, у суштини радимо за Фејсбук", каже он.
Подаци о нашој интеракцији на тој друштвеној мрежи пружају информације сложеним алгоритмима који управљају овом мрежом и захваљујући томе, наше понашање на интернету претвара се у производ који је могуће понудити на тржишту.
Разумевање овог углавном скривеног процеса је изузетно сложен подухват.
"Покушали смо да мапирамо све инпуте, поља у којима улазимо у интеракцију с Фацебооком и исходима. Мапирали смо лајкове, шерове, претраге, статусе, додавање фотографија, пријатеље, имена, све што наши уређаји говоре о нама, све дозволе које пружамо Фацебооку преко апликација, попут статуса телефона, wi-fi конекције и могућности снимања аудио-записа", каже Јолер.
Све то нудило је само делић целокупне слике и зато је тим одлучио да испита и Фејсбукове аквизиције и захтеве за патентирање одређених технологија.
Резултати су били невероватни.
Приложена мапа показује како се подаци које пружамо Фејсбуку користе да израчунају наше "етничке припадности" (термин који користи Facebook), сексуалну оријентацију, политичке склоности, друштвену класу, план путовања и још много тога.
Једна мапа приказује како све што објављујемо и лајкујемо, као и оно што радимо у другим угловима сајберпростора који су повезани са Фејсбуком (као што је Instagram, WhatsApp и сајтови на које се логујете преко вашег Facebook налога), може бити улазак у огромни алгоритамски процес.
А тај процес омогућава Фејсбуку да таргетира кориснике са запрепашћујућом тачношћу, са способношћу да одреди да ли воле кинеску храну, колико дуго путују на посао, колико њихово дете има година...
Друга мапа детаљно приказује све што ми дозвољавамо Facebooku путем бројних апликација, укључујући и то да нам чита све SMS поруке, преузима податке с уређаја без тражења дозволе и приступа нашој прецизној локацији.
Појединачно, ови алати су веома моћни, али када су у комбинацији са енџином за прикупљање података, отварају могућност експлоатације огромних размера.
Фејсбук већ годинама истиче да су му приватност корисника и безбедност операција најважнији у пословању, али Јолер није уверен.
Подаци остају у рукама једне компаније, што значи да нема гаранција за будућност, када се можда власничка структура и људи на челу промене.
Аналитичари хвале пројекат Share Lab. "То је можда и најсвеобухватнија мапа Facebooka коју сам икад видела", каже др Џулија Пауелс, стручњак за законе у области ИТ-а.
"Истраживања показују да дајемо превише драгоцених информација о себи, док комуницирамо с пријатељима", наводи она.
Колико је дубоко Фејсбук зашао у све поре друштва, не можемо мерити бројевима, али Share Lab то чини видљивим. "Оно што је најстрашније је што један ентитет има моћ над информацијама, а не постоји већа моћ од тога", каже др Пауелс.
Јолер истиче да ни њихова велика мапа не пружа тачну слику свих могућности ове друштвене мреже, али и не искључује могућност постојања мноштва других алгоритама за које нико не зна.
Ипак, то је и даље једина мапа коју имамо, једне од највећих сила које обликују данашњи свет.

 
Округли сто „Изазови развоја е-демократије“

У новинском центру Тањуга је 19. марта 2009 одржана презентација такозваног WEB-DEP пројекта за новинаре, министарства и чланове Савета Европе, у који су укључене националне медијске информативне агенције са Балкана, затим Athens Technology Center, International Teledemocracy Centre – Napier универзитета из Единбурга, као и National Technical University of Athens из Грчке.

Детаљније...
На округлом столу су тим поводом говорили: Небојша Васиљевић, заменик министра за телекомуникације и информационо друштво, Живко Георгиевски, главни и одговорни уредник Македонске информативне агенције и ђакон мр Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-кар...
Религија, медији и култура: медијатизација религије и/или религизација медија
Питања од којих су организатори пошли била су: да ли и како савремена култура и медији трансформишу религиозност/спиритуалност и да ли медији доносе нов функционални оквир идеје традиционалности у религијско – теолошком смислу. Да ли медији мењају религију? Да ли религија мења медије? Истакнута имена узела су учешће у овој к...
  Детаљније...
ЦЕПИС
Ул. Краља Петра бр. 5
Београд
011 3025-116
kontakt@cepis.spc.rs
Ваша питања...
Спремни смо да одговоримо на све Ваше недоумице
које се тичу савремених технологија
из области употребе, етике...