Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Српске Православне Цркве
 
ПОЧЕТНА СТРАНА О ЦЕНТРУАКТИВНОСТИ И ПРОЈЕКТИЧЛАНОВИ ЦЕНТРАКОНТАКТСТРУЧНА МИШЉЕЊАПРЕДАВАЊАЧЛАНЦИАрхива:
Улога верских заједноца у одбрани приватности
Одбрана и последњи дани приватности
Е-мисија: Дигитални изазов
Православна Е-мисија
Мала црква - Компјутер је алатка, радио Светигора
Игра с чиповима
Да ли се законом нарушава приватност
О стратегији борбе за приватност
О биометријским документима
Живети по јеванђељу - ПОСТ И ИНФОРМАЦИОНО УЗДРЖАЊЕ
Приватност у Србији
Рачунар у кући
Хришћани говоре о Богу и животу
Православље у ери информационих технологија
Да ли нам је више стало до лајковања
Ко контролише интернет
Интернет и проблем зависности - др Оливер Суботић
Трибина: Црква пред изазовом савремене технологије
Хришћанство и национални идентитет виртуелног доба
Антиисихазам модерне цивилизације
Приватни живот, личност и интернет

Хришћанство и национални идентитет виртуелног доба

ПДФ документ
Већ другу годину културно-духовна манифестација „Трг од ћирилице“ на Белависти у Херцег Новом окупља поштоваоце ћирилице и културне баштине настале на древном писму браће Ћирила и Методија. Предавања филмови, изложбе концерти никога не могу оставити равнодушним на тргу омеђеним паноима Ћирила и Методија са једне стране и бистом пјесника Алексе Шантића са друге.
Друге вечери ове светковине публика је прво била у прилици да погледа документарни филм „Код Ћирилов – рађање цивилизације“ који је урађен у продукцији руске државне телевизије. У филму који су радили руски аутори, ријеч је о уништавању ћирилице као најтврђег бедема културног распознавања Словена кроз вјекове. Посјетиоци су у овом филму могли да виде зашто је управо ћирилица постала основа источне хришћанске цивилизације, ко је забрањивао Словенима да се васпитавају и моле народним језиком, ко данас продужава дјело непријатеља ћирилице, ко се бори за њу данас, а као и у вријеме Ћирила и Методија.

У другом дијелу вечери Александар Арсенин из Новог Сада, аутор бројних предавања, интерет наслова и књига из области информационе технологије, биомеханике и биоелектронике је одржао предавање на тему „Хришћанство и национални идентитет виртуелног доба“. Овај савремени тумач интернет технологија на пољима управљања информацијама и заштити података указао је на социјални аспект интернета и његов утицај на друштво. Сходно искуству стеченом у раду на свом десетогодишњем пројеку „Виртуелно детинство“ он је говорио о негативном аспекту интернета на дјецу али и ћириличном писму и његово маргинализацији у интернет технологији, чеми смо као појединци и нација сами криви.
– Писмо којим се те информације пишу је углавном латиница. За то повод могу бити незнање али и наша лијеност. Истина, када је интернет почео, није било ни могућности да се створи база података на ћириличном коду – закључио је он.
И то је по ријечима Александра Арсенина био разлог да се латинца фаворизује као основно средство писања на рачунару. И тај почетни проблем остао је навика.
– Али ми се и данас сами шизофрено понашамо када причамо о ћирилици – на ријечима се залажемо за једно, а у пракси радимо нешто сасвим друго. Немамо навику да се мало потрудимо и пишемо ћирилицом и да то пошаљемо свом пословном партнеру. Најмлађима треба усадити медијску писменост и научити ух да користе своје писмо електронском поштом. Тако ћемо свијету поручити да његујемо свој идентитет. Ако тако не будемо радили као што нам је показао овај руски документарни филм писмо и језик, односно једна држава и нација ће нестати. Данас захваљујући информативним технологијама имамо појаву да је један језик у опасности од изумирања. Сви пишу латиницом, а потребан је само мали труд да се пребацимо на ћирилично писмо – поручио је Арсенин.
Мала група може да промјени свијет и да покуша да се бори јер то је вриједно битке за национални идентитет. Нажалост у Србији, Црној Гори и Републици Српској постоји много више културолошких и правних препрека, па чак и економских.
Он истиче да „политика намјерно жели да уништи ћирилични код“. Елекстронски медији се служе уцјенама да се технолошки ћирилица практично уклони као писмо, тврди он. Уколико мали језици, рачунајући и ћирилицу, постану равноравни у свим електронским медијима које буде интернет доносио тим боље.
– Не смијемо да се стидимо ћирилице и писма које нам је оставио Свети Сава. Мале државе зато што не цијене свој национални идентитет постепено се уништавају. Сада је на нама да ли ћемо то и дозволити. Борба нам свакако предстоји – поручио је Арсенин бројној публици.
Александар Арсенин је нагласио да је интернет технологију треба окренути у своју корист у одбрани свог интегритета, али и имати на уму она угрожава опстанак малих народа јер се базира на глобализацији. У ту технолошку борбу укључила се и СПЦ, која користи ћирилицу на званичном сајту. Она предводи бројне институције у тој борби, али оне засад немају подршку званичних установа.
Разбијање глобализације
– Русија је прва држава која је увела ћирилицу као писмо електронске поште. Кина и арапске земље одавно користе своје домене на интернету. То је утврђивање идентитета у разбијању глобализације. Без обзира на све проблеме Србија и Црна Гора имају довљно људи да се изборе за мјесто ћирилице посебно у информативним медијима. Услов је морамо бити ангажовани и подигнути глас.


ПРЕДАВАЊА, ЕМИСИЈЕ, ТРИБИНЕ...

Трибина: Црква пред изазовом савремене технологије
Предавање које је одржао ђакон Александар Савић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија СПЦ (ЦЕПИС) у парохијском дому Хрма Светог Саве на Врачару. У сажетом предавању, с обзиром на тему, предавач је представио широки спектар савремених технологија и изазова који се намећу, а са којима се Црква сусреће у данашње време, и принципијалне начине на којима базира свој однос према модерним технологијама. Ово је уводно предавање у оквиру великог пројекта којим је ЦЕПИС почео да се бави - Е-мисија Цркве.
Погледај
Живети по јеванђељу - ПОСТ И ИНФОРМАЦИОНО УЗДРЖАЊЕ
през. Велимир Врућинић и Александар Арсенин. Емисија радија Беседа, аутор: Милован Крстић
Погледај
Приватни живот, личност и интернет
У организацији Хришћанског социолошког центра 23. новембра 2015. године у амфитеатру Православног богословског факултета у Београду одржано је предавање под називом „Приватни живот, личност и интернет“. Предавачи су били Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, и презвитер Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија СПЦ. Модератор је био др Растко Јовић.
Погледај
Антиисихазам модерне цивилизације
Јереј Оливер Суботић, 16.08.2015.
Погледај
Хришћанство и национални идентитет виртуелног доба
Предавање Александра Арсенина на трибини "Трг од ћирилице" у организацији Митрополије црногорске. "Овај савремени тумач интернет технологија на пољима управљања информацијама и заштити података указао је на социјални аспект интернета и његов утицај на друштво". Извор: ДАН
Погледај
Хришћани говоре о Богу и животу
ост монаха Арсенија (Јовановића) у овом издању емисије био је свештеник Оливер Суботић из Београда.
Погледај
Интернет и проблем зависности - др Оливер Суботић
Информационе технологије и проблем зависности, др Оливер Суботић. Трибина у црквеном дому Саборног Храма Светих Апостола Петра и Павла у Шапцу.
Погледај
Ко контролише интернет
Јован Курбалија - АГАПЕ
Погледај
Да ли нам је више стало до лајковања
Отац Милош Весин - АГАПЕ
Погледај
Православље у ери информационих технологија
Предавање главног и одговорног уредника нашег радија ђакона Николе Пејовића на тему "Православље у ери информационих технологија" које је одржао 29. априла у Духовном центру ЦО Подгорица.
Погледај
Рачунар у кући
Ранко Рајовић и Александар Арсенин, емисија ПРЕОКРЕТ (2/6)
Погледај
Приватност у Србији
Емисија о приватности грађана у електронским системима. Аутор: Вишња Костић, РТК, 2011.
Погледај
О биометријским документима
Протођакон Радош Mладеновић, 27.7.2006. године.
Погледај
О стратегији борбе за приватност
Александар Загорац, излагање на скупу "Приватност у Србији: право, привилегија или празнина"
Погледај
Да ли се законом нарушава приватност
Родољуб Шабић
Погледај
Игра с чиповима
Уобичајени став о технологији, њеној корисности или штетности по људе, садржи се у оној старој народној изреци да су "ватра и вода добре слуге, али су зли господари". У зависности од тога у чијим се рукама нађу и технолошка решења добијају свој прочовечански или античовачански карактер. Ако изузмемо таква решења као што су средства за масовно уништење, сва остала стављају човека пред избор: употребити или злоупотребити. Међутим, кључно питање јесте оно о спасењу душе у технолошком миљеу времена у којем живимо: може ли технологија угрозити наше спасење? Одговор на ово питање налази се у документарном филму "Игра с чиповима" Продукције "Пријатељ Божији"! през. Оливер Суботић, Александар Арсенин, Владимир Урошевић, Александар Шибул, Миодраг Лапчевић
Погледај
Мала црква - Компјутер је алатка, радио Светигора
Љиљана Синђелић Николић - Компјутер је алатка за рад а не играчка, каже Александар Арсенин консултант за безбједност електронских система. Говори о штетном утицају компјутера на дјецу, о непотребној и претјераној употреби компјутера, истиче да не треба пустити да се дјеца играју на њему. Даје низ корисних савјета и износи занимљиве резултате истраживања о утицају компјутера на развој дјетета.
Погледај
Православна Е-мисија
Љубомир Костић - интернет и (Е)мисионарење
Погледај
Е-мисија: Дигитални изазов
Љубомир Костић, през. Оливер Суботић
Погледај
Одбрана и последњи дани приватности
Излагање проф. Милана Тубе на стручном скупу "Приватност у Србији, право, привилегија или празнина?"
Погледај
Улога верских заједноца у одбрани приватности
през. Оливер Суботић, излагање на стручном скупу о приватности грађана у електронским системима
Погледај

 
Округли сто „Изазови развоја е-демократије“

У новинском центру Тањуга је 19. марта 2009 одржана презентација такозваног WEB-DEP пројекта за новинаре, министарства и чланове Савета Европе, у који су укључене националне медијске информативне агенције са Балкана, затим Athens Technology Center, International Teledemocracy Centre – Napier универзитета из Единбурга, као и National Technical University of Athens из Грчке.

Детаљније...
На округлом столу су тим поводом говорили: Небојша Васиљевић, заменик министра за телекомуникације и информационо друштво, Живко Георгиевски, главни и одговорни уредник Македонске информативне агенције и ђакон мр Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-кар...
Религија, медији и култура: медијатизација религије и/или религизација медија
Питања од којих су организатори пошли била су: да ли и како савремена култура и медији трансформишу религиозност/спиритуалност и да ли медији доносе нов функционални оквир идеје традиционалности у религијско – теолошком смислу. Да ли медији мењају религију? Да ли религија мења медије? Истакнута имена узела су учешће у овој к...
  Детаљније...
ЦЕПИС
Ул. Краља Петра бр. 5
Београд
011 3025-116
kontakt@cepis.spc.rs
Ваша питања...
Спремни смо да одговоримо на све Ваше недоумице
које се тичу савремених технологија
из области употребе, етике...