Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Српске Православне Цркве
 
ПОЧЕТНА СТРАНА О ЦЕНТРУАКТИВНОСТИ И ПРОЈЕКТИЧЛАНОВИ ЦЕНТРАКОНТАКТСТРУЧНА МИШЉЕЊАПРЕДАВАЊАЧЛАНЦИАрхива:
Александар Арсенин, СЕКТЕ
Александар Арсенин: Матична биометрија
Александар Загорац: Свет, окружење, Србија
Милош Антонијевић: “Критички осврт на екперимент ЦЕРН-а”
Оливер Суботић: “Биометријски системи идентификације”
Допринос СПЦ јавној расправи о Предлогу закона о заштити података о личности

Александар Арсенин, СЕКТЕ

Изразита је улога верске наставе у превентивном ограничавању деловања секташких активности, а нарочито до изражаја долази потреба да се кроз часове веронауке деци, већ у узрасту основне школе објасне принципи деловања и рада секти на интернету. Данас, 2017. године, кроз конкретан рад надлежних служби МУП-а имамо много искуства која говоре о разлозима приступања малолетних лица сектама. Поред чињеница усмерених на лоше законе и деловања - ширења секташтва у легалним и законским оквирима, породица је прво место које одређује одступницу. Међутим, на овом кључном месту - породици, већ дуже време постоји проблем раслојавања и међусобног удаљавања чланова породице, превасходно родитеља од деце, а нарочито је изражено и удаљавање породице од традиционалних вредности и литургијског живота. Овакве корените промене, децу природно усмеравају на алтернативне изворе информација - интернет, где је могућност критичког приступа информацијама потпуно скрајнута обзиром на могућности дечије перцепције у том узрасту. Практично, дете ни у ком случају није у могућности да правилно дефинише своје духовне потребе за којима трага нити је у стању да разазна лажи које често и одрасле верујуће, црквене особе погрешно тумаче и прихватају. Проблем се налази прво у недовољној информисаности и недостатку конкретних чињеница, а затим, веома је збуњујућ простор када сам читалац има потребу да тумачи подметнуте садржаје те их често, заваран слаткоречивошћу, прихвата као исправне не видећи ништа лоше у нечему попут "ширења позитивне мисли", "управљањем својом вољом"... итд. Пракса, увођење једног часа о интернет сектама у оквирима верске наставе, је показала изузетно позитивне резултате када је ученицима било разјашњено деловање секти на друштвеним мрежама и на интернету уопште. Постоји потреба да се проблему "дечијег секташтва" које је неретко и деструктивно, приђе различитим методама које ће конкретним и јасним упутствима дати алтернативу небризи (и друштвеној и породичној), тј. упутити их на зрелији и самосталнији начин размишљања како би се попунио простор између запуштености адолесцената, препуштености њима самима и потреба исте те деце да се испуне оним за чиме заиста трагају.Објављени текст је део целине која се бави деловањем секти у Србији и искоришћавањем интернета за њихово мисионарење, ширење идеологија и привлачење нових чланова.
Секте су познате организације, одавно су нам познати циљеви и приступи, а указала се потреба да "освежимо" информације о њиховом деловању у новим медијима. Књига није рађена са никаквом другом амбицијом осим потребе да прикаже чињенично стање и постави паралеле између успешности бављења савременим секташтвом и кризе у породици. Нови медији, пре свега интернет као целина али и делови интернета - друштвене мреже, су донеле нове моделе рада, ненаметљиве и подмукле. Секте су се преобратиле у "покрете" и у "групе" које промовишу "вредности живота" и подстичу его и самовољу. На жалост, лично познајем много црквених људи који оправдавају поруке које нам дотичне групе пласирају. Смућеност је очигледна. Управо, припадност life coach групама је улазница у неку "неформалну" под-секту која припада и пропагира вредности матичне секте чији је, најчешће, припадник оснивач дотичне групе. Адолесценти су сами по себи део популације којој је потребна посебна пажња и "осветљавање" чињеница. Ови наслови су написани и са циљем да се јавно објаве називи организација и група које делују на друштвеним мрежама. Позадинске намере дотичних "животних саветника" увек имају "виши" циљ!

 
Округли сто „Изазови развоја е-демократије“

У новинском центру Тањуга је 19. марта 2009 одржана презентација такозваног WEB-DEP пројекта за новинаре, министарства и чланове Савета Европе, у који су укључене националне медијске информативне агенције са Балкана, затим Athens Technology Center, International Teledemocracy Centre – Napier универзитета из Единбурга, као и National Technical University of Athens из Грчке.

Детаљније...
На округлом столу су тим поводом говорили: Небојша Васиљевић, заменик министра за телекомуникације и информационо друштво, Живко Георгиевски, главни и одговорни уредник Македонске информативне агенције и ђакон мр Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-кар...
Религија, медији и култура: медијатизација религије и/или религизација медија
Питања од којих су организатори пошли била су: да ли и како савремена култура и медији трансформишу религиозност/спиритуалност и да ли медији доносе нов функционални оквир идеје традиционалности у религијско – теолошком смислу. Да ли медији мењају религију? Да ли религија мења медије? Истакнута имена узела су учешће у овој к...
  Детаљније...
ЦЕПИС
Ул. Краља Петра бр. 5
Београд
011 3025-116
kontakt@cepis.spc.rs
Ваша питања...
Спремни смо да одговоримо на све Ваше недоумице
које се тичу савремених технологија
из области употребе, етике...