Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Српске Православне Цркве
 
ПОЧЕТНА СТРАНА О ЦЕНТРУАКТИВНОСТИ И ПРОЈЕКТИЧЛАНОВИ ЦЕНТРАКОНТАКТСТРУЧНА МИШЉЕЊАПРЕДАВАЊАЧЛАНЦИАрхива:
О Центру за проучавање и употребу савремених технологија СПЦ

О Центру за проучавање и употребу савремених технологија СПЦ

Динамика којом информационе технологије напредују, убрзана супституција традиоционалних начина комуникације и медијско окружење које обликује свест савременог човека јесу изазови који морају бити темељно, константно и студиозно истраживани за потребе Цркве, пре свега у мисионарском, али и у свим осталим аспектима. Такво истраживање употребе савремених технологија, уз критичку обраду мисионарских шанси, изазова са којима се суочава савремени свет, као и потврда вековне културно-цивилизацијске улоге Цркве у нашем друштву јесу разлог за оснивање једног сталног тела под називом Центар за проучавање и употребу савремених технологија при Архиепископији београдско-карловачкој, 15. августа 2008. године.

Оснивач Центра је Епархијски управни одбор Архиепископије.

Основна активност Центра је у креирању редовних стручних извештаја из одређених технолошких области (пре свега информационо-комуникационих) у контексту потреба СПЦ. Истраживања садрже теолошке, социолошке, политиколошке, информационе, етичке, правне и остале важне аспекте.
Центар ради и на формирању истраживачку базе из спољашњих извора за потребе темељног разматрања односа Цркве и савременог друштва, при чему се редовно идентификују и прате технолошки изазови, уз посебан акценат на проучавање позитивних и негативних друштвених и етичких импликација.

У комуникацији са осталим институцијама, Центар организује округле столове, стручне скупове и симпосионе из различитих области на којима учествују представници академске заједнице, а отворен је за сарадњу са свим стручним институцијама и појединцима у оквиру свог поља делатности.

Од септембра месеца 2012. године, због мисионарског и ширег друштвеног значаја, Центар је прешао под директну надлежност и управу Светог Архијерејског Синода СПЦ.

Први управник Центра био је презвитер Оливер Суботић, који га је водио у два узастопна мандата (2008-2012; 2012-2015). Садашњи управник Центра је ђакон Александар Савић

 
Округли сто „Изазови развоја е-демократије“

У новинском центру Тањуга је 19. марта 2009 одржана презентација такозваног WEB-DEP пројекта за новинаре, министарства и чланове Савета Европе, у који су укључене националне медијске информативне агенције са Балкана, затим Athens Technology Center, International Teledemocracy Centre – Napier универзитета из Единбурга, као и National Technical University of Athens из Грчке.

Детаљније...
На округлом столу су тим поводом говорили: Небојша Васиљевић, заменик министра за телекомуникације и информационо друштво, Живко Георгиевски, главни и одговорни уредник Македонске информативне агенције и ђакон мр Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-кар...
Религија, медији и култура: медијатизација религије и/или религизација медија
Питања од којих су организатори пошли била су: да ли и како савремена култура и медији трансформишу религиозност/спиритуалност и да ли медији доносе нов функционални оквир идеје традиционалности у религијско – теолошком смислу. Да ли медији мењају религију? Да ли религија мења медије? Истакнута имена узела су учешће у овој к...
  Детаљније...
ЦЕПИС
Ул. Краља Петра бр. 5
Београд
011 3025-116
kontakt@cepis.spc.rs
Ваша питања...
Спремни смо да одговоримо на све Ваше недоумице
које се тичу савремених технологија
из области употребе, етике...