Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Српске Православне Цркве
 
ПОЧЕТНА СТРАНА О ЦЕНТРУАКТИВНОСТИ И ПРОЈЕКТИЧЛАНОВИ ЦЕНТРАКОНТАКТСТРУЧНА МИШЉЕЊАПРЕДАВАЊАЧЛАНЦИАрхива:
Београдска хроника
Вера, мисија и технологија! Александар Савић, ИТ стручњак у ЕПС.

[ПРЕНОСИМО] Београђанин у жижи информатичке револуције
Како је докторат на Универзитету Карнеги Мелон решио проблем поузданог читања записа на хард-дисковима и зашто је било потребно седам година судске борбе да индустрија тај патент призна

Дигитално детињство - узроци и последице
Арсенин: Дањашње друштво је осуђено на решавање последица док родитељи, склони пребацивању одговорности, својим избором остају само посматрачи и критичари система.

[ПРЕНОСИМО] Савремене технологије – олакшање за родитеље или не?
Сналазе ли се данашња дјеца боље у виртуелном него у стварном свијету, те јесу ли савремене технологије украле дјетињство? Паметни телефони, рачунари, интернет… изузетно су корисни, али и представљају праве клопке, како за дјецу, тако и за родитеље, јер је тешко одредити границе. Доктор Рајовић сматра да је у доба дигиталне револуције, родитељство и лакше и теже него некад. У зависности од тога како родитељи гледају на уређаје савремене технологије.

ИТ у просвети
Примена информационо-комуникационих технологија у просвети треба да буде добро избалансирана, јер ученици треба да схвате да интернет нису само друштвене мреже, већ и предуслов креативне, образовне активности, оценили су уцесници округлог стола "Примена ИТ у просвети"

Суштински проблеми образовног система
През. Оливер Суботић: Проблеми образовног система у Србији, како у погледу информационих технологија, тако и шире, начелно се могу свести на четири основе равни.

Хоће ли (и могу ли) машине заменити људе?
През.Оливер Суботић: технологија није аутономна у свом развоју, што ће рећи да човек итекако има могућност одређивања алтернативног циља. Тиме се јасно указује на слободу усмеравања технолошког развоја од стране човека.

ТЕРОРИЗАМ КАО КАТАЛИЗАТОР НОВОГ ТОТАЛИТАРИЗМА
През. Оливер Суботић: Глобални терористички напади, како их средства информисања обично називају, никога не остављају равнодушним. Реакције су различите, но најбитнији је одговор владâ погођених земаља. Узмимо за пример трагичне догађаје који су се десили у Лондону 7. јула 2005. године. Британска влада, као део одговора на бомбашке нападе, је тада покренула увођење технолошких новина којима је покушала да парира потенцијалним терористичким нападима у будућности.

ХРИШЋАНСКИ ГЛОБАЛИЗАМ У ВРЕМЕНУ ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ
За проблематику односа хришћана према глобализацији влада приметно интересовање, али су уочљиве и тешкоће када је потребно сучелити супротстављене ставове. Такво стање захтева елиминисање неколико препрека да би се успоставила квалитетна дискусија.

[ПРЕНОСИМО] BBC о српском професору који је расплео мреже
- Подаци које Фејсбук има о људима чини га једном од најутицајнијих организација на свету, а једна компанија из Србије, желела је да открије структуру мреже, пише BBC.

Духовност на друштвеној мрежи
Марко Недељковић: На фејсбук профилима појединих свештеника могуће је пронаћи садржаје којима се не би поносили ни обични грађани. Поједини свештеници износе политичке ставове, користе "слободну терминологију","лајкују" групе попут "ко тебе грудвом, ти њега леденицом", "пет најјачих псовки" или "сви ми који силујемо профил оне особе на коју се ложимо". Стога се као кључно више не намеће само питање да ли, већ на који начин би друштвене мреже требало да се користе од стране свештених лица.

Улога електронских медија у мисији Цркве
СВЕШТЕНИК ДРАГАН ЈАКОВЉЕВИЋ, ПЕТНИЦА: Обавеза је Цркве да користи све могућности које су јој дате, средства савременог света ради ширења Јеванђеља . Нове савремене технологије (електронски медији ) које су доживеле експанзију у нашем времену телевизија, радио, интернет , представљају велики изазов за мисију цркве . Правилан, јединствен приступ овим средствима са тачно одређеним смерницам даје небројене могућности (особито када говоримо о интернету ), да се реч Божија чује " од једног краја до другог краја васељене.

Технологије будућности
Проблем не треба тражити у развоју него у границама употребе. Постоје границе када је технолошка помоћ сувишна. Тада то више није асистивна технологија са сврхом него нешто што нас одвлачи од базичних особина људског бића.

Mогу ли друштвене мреже да преузму стварни свет?
Да би се обухватио комплетан утицај појаве друштвених мрежа попут Фејсбука и Твитера биће потребна додатна временска дистанца и врло обимна анализа која би морала да завири у сваку пору друштва јер већ и за ових првих десетак година је јасно да су друштвене промене увелико успеле да уђу у сваку од њих.

[ПРЕНОСИМО] Свети Синод Румунске Патријаршије се залаже за алтернативу у погледу биометријских пасоша
На радној седници одржаној дана 25. 02. 2009. Свети Синод Румунске православне цркве је једногласно усвојио одлуку број 638/2009 у вези са проблематиком нових електронских пасоша који садрже биометријске податке

Владике на „Фејсбуку”
Ипак ни „Фејсбук”, ни телевизија, нити било какав медиј не може да замени цркву, литургијски живот и заједничку молитву, јер то је нешто што је јединствено и незаменљиво – истиче Замахајев.

[ПРЕНОСИМО] СТАВ РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ВЕЗИ С РАЗВОЈЕМ ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ЕВИДЕНЦИЈУ И ОБРАДУ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА
Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве је 4. фебруара усвојио документ о позицији Руске Православне Цркве у вези с развојем технологија за евиденцију и обраду личних података. У целини наводимо текст документа који је објављен на сајту Патриархия.ru.

[ПРЕНОСИМО] Руска Православна Црква и чиповање света
Аутор: Владимир Димитријевић - Црква нема ништа против скупљања и обраде података о личности, али уз ограду: то не сме да утиче на људску слободу и право исповедања хришћанског погледа на свет.

Молитва у виртуелној парохији
Аутор: Оливер Суботић, понедељак, 05.11.2012

Чипована документа и борба за приватност
Аутор: Александар Арсенин, четвртак, 13.01.2011.

Алтер его - информације о животу
Дигитални дупликат стварне особе, у систему глобалног надзора, предњачи по битности у односу на његовог власника. Стварна особа постаје све мање битна и наша реалност прелази у токове информационих система.

[ПРЕНОСИМО] Одржан састанак Мисионарског одељења СПЦ
Састанком је председавао Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије, мандатни епископ задужен за надзор над радом овог Синдоског тела, насталог пре неколико месеци на предлог Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. После молитве, отварајући радни део састанка, епископ Теодосије је нагласио значај покретања Мисионарског одељења


[ПРЕНОСИМО] Одржан састанак Мисионарског одељења СПЦ

http://www.spc.rs/sr/odrzhan_prvi_sastanak_misionarskog_odeljenja_spc

Састанком је председавао Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије, мандатни епископ задужен за надзор над радом овог Синдоског тела, насталог пре неколико месеци на предлог Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. После молитве, отварајући радни део састанка, епископ Теодосије је нагласио значај покретања Мисионарског одељења, које би требало да ради по угледу на истоимене пројекте других помесних Цркава. Владика је указао да је поље мисије веома широко и да је на њему потребно покренути што више потенцијала, а да сви ми заправо треба да будемо сарадници благодати Духа Светог која призива оне који нису православни у Цркву и који сами често осећају где је пуноћа истине, што је више пута сам видео у свом пастирском раду. Заменик мандатног епископа задуженог за надзор рада Одељења, презвитер Оливер Суботић, уредник Православног мисионара, је потом у најкраћим цртама представио сваког од чланова Мисионарског одељења и истакао кључни мисионарски допринос који је сваки од њих до сада дао. У истом смислу су представљене и најуспешније мисионарске организационе целине које су постале придружене чланице Одељења.

После представљања чланова, сваки од њих је изнео своја виђења и предлоге који се тичу мисије наше помесне Цркве. Др Станоје Станковић, оснивач и председник Мисионарског центра „Отац Данило Сисојев“ је указао на искуства сличних одељења Московске Патријаршије и Атинске Архиепископије, са чијим мисионарима има вишегодишњу сарадњу и са којима ће и Мисионарско одељење Српске Православне Цркве успоставити контакт. Презвитер Иван Цветковић, оснивач интернет портала Поуке, је у кратким цртама дао предлог формирања православног интернет супер-портала који би био каталог српских интернет ресурса, у коме би свака парохијска црква и парохија Српске Православне Цркве могла да има своју страницу, што би у неким аспектима био до сада невиђен технолошки подухват у православном свету. Архимандрит Гаврило (Вучковић) је укратко упознао присутне о свом личном приступу када је реч о интернет мисији, а информатичар Ненад Бадовинац, технички уредник мисионарског интернет пројекта манастира Лепавина, је навео технолошке новине у интернет мисионарском пројекту који отац Гаврило годинама неуморно предводи, наводећи да у овом тренутку развијају мисионарске апликације за мобилне уређаје које ће бити раме уз раме са сличним пројектима осталих помесних Цркава, а у неким аспектима ће их чак и превазилазити. У контексту е-мисије значајне сугестије дао је протопрезвитер Милић Драговић, старешина цркве Светог апостола Марка у Ужицу, који је из сопственог искуствао дао јасне стратегије када је реч о радио емисијама и мисији у мас-медијима.

Врло корисна упутства и предлоге у погледу мисионарске делатности у парохијском домену дао је протојереј-ставрофор Вајо Јовић, старешина храма Александра Невског, који води чувену Мисионарску школу при истом храму, и протојереј-ставрофор Душан Колунџић, који је на састанак Одељења дошао у својству спољног сарадника. Обојица су указала да је суштински циљ мисије продубити жив контакт са верницима и радити на побољшању мисионарске делатности у оквиру парохијских заједница, чему електронски вид мисије свакако треба да буде подршка. Отац Вајо је особито истакао нека значајна искуства у оквиру своје парохијске заједнице која су потпуно примењива у пракси сваке парохијске цркве. Архимандрит Сава Јањић, у западном свету својевремено познат и као cyber-monk, с обзиром да је интернет за потребе мисије користио пре готово две деценије, је дао занимљиве идеје у погледу саме концепције мисионарског деловања Одељења и његових чланова, као и начина координације међу самим мисионарима, посебно указујући на потребу да се подржи креативност и труд коју показују у свом раду. Презвитер Владимир Марковић, секретар Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, је истакао потребу да се у рад Мисионарског одељења укључе и мисионари из унутрашњости Србије који су активни на пољу милосрдне делатности и с тим у вези је нагласио рад на терену са потребитим слојевима становништва као посебно важно поље које се не сме запоставити.

Од стране вероучитеља који су чланови Одељења чуле су се идеје о томе на који начин је потребно мисионарити међу младима. Координатор Одељења за дијалог у култури Архиепископије београдско-карловачке, вероучитељ Стеван Јовановић, је указао на значај покретања јавног дискурса на културолошке теме као посредног вида хришћанске мисије усмереног пре свега према академском свету, док је вероучитељ хаџи Драган Поповић говорио на тему мисије међу најмлађим узрастима, наглашавајући значај дечјих хорова, међу којима је и хор „Свети Симеон Богопримац“ чији је он оснивач и вођа. Вероучитељица Татјана Грујић, као искусан правник са десетогодишњим искуством у раду правобранилачке службе, указала је на потребу и начине мисионарског учешћа интелектуалаца свих профила.

На крају је утврђена редовна динамика састајања чланова Одељења и постављени су основни стратешки и оперативни циљеви о чијој ће реализацији јавност бити благовремено обавештавана, а епископ Теодосије је заблагодарио Господу на части да управо он буде први епископ који ће бити задужен за надзор рада овог историјски важног пројекта који је окупио представнике различитих мисионарских структура којима наша Црква тренутно располаже.

Информативна служба Српске Православне Цркве

 
Округли сто „Изазови развоја е-демократије“

У новинском центру Тањуга је 19. марта 2009 одржана презентација такозваног WEB-DEP пројекта за новинаре, министарства и чланове Савета Европе, у који су укључене националне медијске информативне агенције са Балкана, затим Athens Technology Center, International Teledemocracy Centre – Napier универзитета из Единбурга, као и National Technical University of Athens из Грчке.

Детаљније...
На округлом столу су тим поводом говорили: Небојша Васиљевић, заменик министра за телекомуникације и информационо друштво, Живко Георгиевски, главни и одговорни уредник Македонске информативне агенције и ђакон мр Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-кар...
Религија, медији и култура: медијатизација религије и/или религизација медија
Питања од којих су организатори пошли била су: да ли и како савремена култура и медији трансформишу религиозност/спиритуалност и да ли медији доносе нов функционални оквир идеје традиционалности у религијско – теолошком смислу. Да ли медији мењају религију? Да ли религија мења медије? Истакнута имена узела су учешће у овој к...
  Детаљније...
ЦЕПИС
Ул. Краља Петра бр. 5
Београд
011 3025-116
kontakt@cepis.spc.rs
Ваша питања...
Спремни смо да одговоримо на све Ваше недоумице
које се тичу савремених технологија
из области употребе, етике...