Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Српске Православне Цркве
 
ПОЧЕТНА СТРАНА О ЦЕНТРУАКТИВНОСТИ И ПРОЈЕКТИЧЛАНОВИ ЦЕНТРАКОНТАКТСТРУЧНА МИШЉЕЊАПРЕДАВАЊАЧЛАНЦИАрхива:
5G мрежа – кратка анализа
О 5Г технологији и паметним градовима
Вишејезичност интернет домена
Нова редакција у Мрежи
Актуелно - наука и технологија
Породица у доба медија
Победник овогодишњег конкурса „Православље на интернету
Нови алгоритми на платформи ИнфоМреже
Нова редакција у ИнфоМрежи
Безбеднији интернет Српске Православне Цркве
Трибина о безбедности, Нови Сад, 9.7.2018.
Под знаком питања: Улога и значај СПЦ на интернету
Ћирилични домен
Нове редакције у ИнфоМрежи
Измене у режиму ИнфоМреже
Нови сајт у мрежи СПЦ
Да ли су Фејсбук и Инстаграм чувари културне баштине
ИнфоМРЕЖА СПЦ - статистика
ГДПР уредба о заштити података о личности
100 дана ИнфоМРЕЖЕ СПЦ
Доменски простор СПЦ
Централни регистар интернет домена СПЦ
ИНФО-МРЕЖА СПЦ - ТВ ХРАМ
ИНФО-МРЕЖА СПЦ - RSS
ДИДС2018 – о интернет идентитету личности, баштине и пословања
ИНТЕРНЕТ РЕСУРСИ СПЦ
ИНФО-МРЕЖА СПЦ
Како ради Телескоп
„ТЕЛЕСКОПОМ“ – ПОГЛЕД У ДУБИНЕ ИНТЕРНЕТА
Секте
[ПРЕНОСИМО] СПЦ тражи закон о сектама
ТЕЛЕСКОП - дубинска претрага
ТЕЛЕСКОП - Друга фаза
Добро нам је овде бити
Актуелно из Јутарњег програма – понедељак, 26. јун 2017. године
Е-МИСИЈА - разговор
МОЈА ПАРОХИЈА
I - ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА: Е-МИСИЈА
Е-МИСИЈА - теме
Хришћанство и технологија
ЗНАМО ЛИ КО СВЕ УГРОЖАВА НАШУ ПРИВАТНОСТ?
Саопштење поводом текста „Чип и за аутомобиле“
Посета архимандрита Гаврила из манастира Лепавина
SmailY - ново програмско решење Милоша Антонијевића, сталног стручног сарадника ЦЕПИС-а
Панел о приватности у Метрополу
Нови бесплатни систем за заштиту електронских порука развијен од стране сталног стручног сарадника ЦЕПИС-а
Предавање „Дигитални изазов“ на Коларцу
Предавање у Стундетском културном центру
Конференција ДИДС2013
Предавање у гимназији Јован Јовановић Змај у Новом Саду
Предавање у Културном центру Раковица
Предавање у Филолошкој гимназији
Предавање „Приватност и Фејсбук“
Научни скуп „На изворишту науке и културе“
Конференција е-развој 2012
Православни молитвеник на ај-фону
Предавање у Математичком институту САНУ
Научни скуп о електронској приватности
Основан Покрет за приватност Србије
Научно-стручни форум СИЗИТ 10
Научно-стручно саветовање ЗИТЕХ 10
Учешће у Радној групи за избор ћириличног интернет домена Србије
Фестивал Феникс: Изазови времена садашњег
Округли сто у Српској академији наука и уметности
Научно-стручни форум СИЗИТ 0 9
Дискусија у Привредној комори Србије
Опет о новим личним картама
Основан Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Колико су грађани Србије информисани о новим законским прописима, који омогућавају уградњу чипова, у разна документа?
Нови управник
Округли сто „Изазови развоја е-демократије“
Религија, медији и култура: медијатизација религије и/или религизација медија
Округли сто „Расте моћ друштвених мрежа“
Конференција „Smart E-Government 2013”

Конференција „Smart E-Government 2013”

На позив организатора, учешће на округлом столу под називом „Европски стандарди и српска лична карта – за и против“ узели су и чланови Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве (ЦЕПИС). Уводничари округлог стола су били представници Министарства унутрашњих послова, Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, као и водећих европских компанија из области smart технологија, док је испред ЦЕПИС-а уводно излагање имао управник Центра, презвитер др Оливер Суботић.

Указујући на темељан приступ званичног стручног тела Српске Православне Цркве у области проучавања технолошке сфере, о. Оливер је први пут у широј јавности изложио интерну методологију под називом 3-К (троструки-Кључ, trippleKey) коју су равили стручни сарадници ЦЕПИС-а – трослојну „К“ структуру испитивања сваке технологије која обухвата Критички/Контекстуални/Концептуални ниво и ту методологију применио на тему о којој је реч да би објаснио зашто је Српске Православне Цркве имала критички став из ове области.

Ниво К1 (Критичка опсервација) је pro et contra разматрање технологије у њеној примени, издвајање њених добрих и лоших страна у практичном смислу и томе слично, о чему се најчешће говори у технолошким дебатама. Управник ЦЕПИСа је указао да су на том нивоу стручњаци који су радили студије за потребе Српске Православне Цркве углавном оспоравали приступ централизације података и обавезног узимања биометрије и предлагали локално складиштење података и узимање биометрије на добровољној основи, што је став који је задржан до данас.

Ниво К2 (Контекстуална анализа) је испитивање друштвеног контекста у коме се налазимо и друштвених импликација примене одређене технологије. Прем речима о. Оливера, до сада се у нашем друштву није довољно размишљало на тај начин и сарадници ЦЕПИСа нису имали довољно адекватних саговорника на ту тему. Овај ниво испитивања друштвеног контекста је веома важан за свако друштво, поготово у погледу Србије, с обзиром на њену блиску прошлост коју је обележио један вишедеценијски тоталитарни комунистички режим, а после њега и један неокомунистички ауторитарни режим. Он је навео да је управо друштвено-политички контекст био пресудан да се у Великој Британији после деценије употребе биометријских личних карата и централне базе података они у потпуности одбаце због става да мењају природу друштвених односа у тој земљи. У сличном погледу је наведен и случај Немачке, која има биометријске личне карте, али у којој се биометрија даје добровољно и нема централне базе података јер Устав те земље забрањује стварање централног регистра због трагичних искустава за време владавине нациста.

И на крају, управник ЦЕПИСа је као посебно важан истакао К3 ниво (Концептуално разматрање), где се ради о испитивању концептуалне ширине једне технологије, независно од друштвеног уређења. Велики број верника је у последњој деценији постављао питање колики је потенцијал smart технологије да обједини све електронске трансакције ако се она веже за личну карту као обавезан документ и колико се тиме отвара потенцијал за увођење микрочип имплантата у наредним деценијама и испитивања технолошких трендова су указала управо на велику вероватноћу оваквог развоја догађаја. Резултати концептуалног испитивања биометријске технологије били су пресудни за одлуку Српске Православне Цркве из 2006. године да затражи неки вид алтернативе за грађане. Државна управа је после те иницијативе Српске Православне Цркве дала могућност образаца личних карата без микрочипа, чиме је створила концептуалне алтернативе и за друге области и отворила више могућности за деценије које су пред нама.

Управник ЦЕПИСа је посебно нагласио да су чланови стручних тела Српске Православне Цркве све време ових година наглашавали да није добро ићи у другу крајност и ширити страх и панику међу људе и давати сензационалне закључке које нису утемељени у реалности, попут дезинформација да контактни микрочип омогућава праћење његовог власника и томе слично. Он је указао и на потребу да се приликом критике биометријских система одржава трезвен и расудљив приступ код наших верника, приступ са ослонцем на саборно искуство Цркве, без извођења самосталних закључака који се тичу духовних реалности и без скретања у псеудоапокалиптичке воде.

Представници Министарства унутрашњих послова Србије, Бранка Игрић (начелник Одељења припреме података и материјала МУПа) и Слободан Недељковић (помоћник министра и начелник Сектора за аналитику, телекомуникације и информационе технологије) су изнели више предлога и технолошких решења за будућност. Они су нагласили да је најједноставније да постоји искључиво микрочипована лична карта, али да су због чињенице да се тридесет посто становништва (више од милион и триста хиљада људи) определило за образац без микрочипа и да постоји ваљана аргументација и за једно и за друго решење, донели одлуку да се и у наредним годинама грађанима даје могућност избора. Према речима г. Недељковића, МУП тиме показује да је сервис грађана и да уважава њихову вољу, при чему је потврдио да су досадашње стручне анализе и студије Српске Православне Цркве на овом пољу биле веома темељне у својој критици и једне од ретких које су имале озбиљну аргументацију, те да су оне највише утицале на доношење Уредбе о добровољности микрочипа пре пет година.

Један од дискутаната био је и Никола Марковић, председник Друштва за информатику Србије (ДИС), који је такође изнео критички став ДИС-а у овом домену и подсетио на овогодишње одржавање округлог стола у организацији његове институције, на коме су донете препоруке о наставку могућности алтернативе и посебно важне препоруке о томе да се грађани који бирају личне карте без микрочипа не дискриминишу.

Поздрављајући одлуку стручних тела МУП-а да и у будућности омогуће добровољност у погледу избора документа са или без микрочипа, управник ЦЕПИС-а је истакао да је то добра порука грађанима и да је то допринос развоју слободног друштва, а уколико би се у наредним годинама упоредо увео и принцип добровољног давања биометријских података (за све грађане осим за криминалце) то би сврстало Србију у сам врх земаља света у погледу приватности на пољу идентификационих докумената.

Модератор конференције, г. Зоран Савић, директор компаније NetSet, је завршну реч дао управо управнику ЦЕПИСа, презвитеру Оливеру Суботићу, који је истакао да Српска Православна Црква није модерна и не приклања се некритички технолошким трендовима, али да јесте савремена јер да иде у корак са временом, прати технолошклу сферу и даје самосвојан одговор како ту сферу користити. Српска Православна Црква, према његовим речима, афирмативно гледа на употребу технологије, али увек тражи њено дубинско разматрање и у том погледу је и убудуће отворена за конструктивну сарадњу са свим инститицијама нашег друштва, на општу добробит свих грађана.

 
Округли сто „Изазови развоја е-демократије“

У новинском центру Тањуга је 19. марта 2009 одржана презентација такозваног WEB-DEP пројекта за новинаре, министарства и чланове Савета Европе, у који су укључене националне медијске информативне агенције са Балкана, затим Athens Technology Center, International Teledemocracy Centre – Napier универзитета из Единбурга, као и National Technical University of Athens из Грчке.

Детаљније...
На округлом столу су тим поводом говорили: Небојша Васиљевић, заменик министра за телекомуникације и информационо друштво, Живко Георгиевски, главни и одговорни уредник Македонске информативне агенције и ђакон мр Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-кар...
Религија, медији и култура: медијатизација религије и/или религизација медија
Питања од којих су организатори пошли била су: да ли и како савремена култура и медији трансформишу религиозност/спиритуалност и да ли медији доносе нов функционални оквир идеје традиционалности у религијско – теолошком смислу. Да ли медији мењају религију? Да ли религија мења медије? Истакнута имена узела су учешће у овој к...
  Детаљније...
ЦЕПИС
Ул. Краља Петра бр. 5
Београд
011 3025-116
kontakt@cepis.spc.rs
Ваша питања...
Спремни смо да одговоримо на све Ваше недоумице
које се тичу савремених технологија
из области употребе, етике...