Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Српске Православне Цркве
 
ПОЧЕТНА СТРАНА О ЦЕНТРУАКТИВНОСТИ И ПРОЈЕКТИЧЛАНОВИ ЦЕНТРАКОНТАКТСТРУЧНА МИШЉЕЊАПРЕДАВАЊАЧЛАНЦИАрхива:
Београдска хроника
Вера, мисија и технологија! Александар Савић, ИТ стручњак у ЕПС.

[ПРЕНОСИМО] Београђанин у жижи информатичке револуције
Како је докторат на Универзитету Карнеги Мелон решио проблем поузданог читања записа на хард-дисковима и зашто је било потребно седам година судске борбе да индустрија тај патент призна

Дигитално детињство - узроци и последице
Арсенин: Дањашње друштво је осуђено на решавање последица док родитељи, склони пребацивању одговорности, својим избором остају само посматрачи и критичари система.

[ПРЕНОСИМО] Савремене технологије – олакшање за родитеље или не?
Сналазе ли се данашња дјеца боље у виртуелном него у стварном свијету, те јесу ли савремене технологије украле дјетињство? Паметни телефони, рачунари, интернет… изузетно су корисни, али и представљају праве клопке, како за дјецу, тако и за родитеље, јер је тешко одредити границе. Доктор Рајовић сматра да је у доба дигиталне револуције, родитељство и лакше и теже него некад. У зависности од тога како родитељи гледају на уређаје савремене технологије.

ИТ у просвети
Примена информационо-комуникационих технологија у просвети треба да буде добро избалансирана, јер ученици треба да схвате да интернет нису само друштвене мреже, већ и предуслов креативне, образовне активности, оценили су уцесници округлог стола "Примена ИТ у просвети"

Суштински проблеми образовног система
През. Оливер Суботић: Проблеми образовног система у Србији, како у погледу информационих технологија, тако и шире, начелно се могу свести на четири основе равни.

Хоће ли (и могу ли) машине заменити људе?
През.Оливер Суботић: технологија није аутономна у свом развоју, што ће рећи да човек итекако има могућност одређивања алтернативног циља. Тиме се јасно указује на слободу усмеравања технолошког развоја од стране човека.

ТЕРОРИЗАМ КАО КАТАЛИЗАТОР НОВОГ ТОТАЛИТАРИЗМА
През. Оливер Суботић: Глобални терористички напади, како их средства информисања обично називају, никога не остављају равнодушним. Реакције су различите, но најбитнији је одговор владâ погођених земаља. Узмимо за пример трагичне догађаје који су се десили у Лондону 7. јула 2005. године. Британска влада, као део одговора на бомбашке нападе, је тада покренула увођење технолошких новина којима је покушала да парира потенцијалним терористичким нападима у будућности.

ХРИШЋАНСКИ ГЛОБАЛИЗАМ У ВРЕМЕНУ ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ
За проблематику односа хришћана према глобализацији влада приметно интересовање, али су уочљиве и тешкоће када је потребно сучелити супротстављене ставове. Такво стање захтева елиминисање неколико препрека да би се успоставила квалитетна дискусија.

[ПРЕНОСИМО] BBC о српском професору који је расплео мреже
- Подаци које Фејсбук има о људима чини га једном од најутицајнијих организација на свету, а једна компанија из Србије, желела је да открије структуру мреже, пише BBC.

Духовност на друштвеној мрежи
Марко Недељковић: На фејсбук профилима појединих свештеника могуће је пронаћи садржаје којима се не би поносили ни обични грађани. Поједини свештеници износе политичке ставове, користе "слободну терминологију","лајкују" групе попут "ко тебе грудвом, ти њега леденицом", "пет најјачих псовки" или "сви ми који силујемо профил оне особе на коју се ложимо". Стога се као кључно више не намеће само питање да ли, већ на који начин би друштвене мреже требало да се користе од стране свештених лица.

Улога електронских медија у мисији Цркве
СВЕШТЕНИК ДРАГАН ЈАКОВЉЕВИЋ, ПЕТНИЦА: Обавеза је Цркве да користи све могућности које су јој дате, средства савременог света ради ширења Јеванђеља . Нове савремене технологије (електронски медији ) које су доживеле експанзију у нашем времену телевизија, радио, интернет , представљају велики изазов за мисију цркве . Правилан, јединствен приступ овим средствима са тачно одређеним смерницам даје небројене могућности (особито када говоримо о интернету ), да се реч Божија чује " од једног краја до другог краја васељене.

Технологије будућности
Проблем не треба тражити у развоју него у границама употребе. Постоје границе када је технолошка помоћ сувишна. Тада то више није асистивна технологија са сврхом него нешто што нас одвлачи од базичних особина људског бића.

Mогу ли друштвене мреже да преузму стварни свет?
Да би се обухватио комплетан утицај појаве друштвених мрежа попут Фејсбука и Твитера биће потребна додатна временска дистанца и врло обимна анализа која би морала да завири у сваку пору друштва јер већ и за ових првих десетак година је јасно да су друштвене промене увелико успеле да уђу у сваку од њих.

[ПРЕНОСИМО] Свети Синод Румунске Патријаршије се залаже за алтернативу у погледу биометријских пасоша
На радној седници одржаној дана 25. 02. 2009. Свети Синод Румунске православне цркве је једногласно усвојио одлуку број 638/2009 у вези са проблематиком нових електронских пасоша који садрже биометријске податке

Владике на „Фејсбуку”
Ипак ни „Фејсбук”, ни телевизија, нити било какав медиј не може да замени цркву, литургијски живот и заједничку молитву, јер то је нешто што је јединствено и незаменљиво – истиче Замахајев.

[ПРЕНОСИМО] СТАВ РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ВЕЗИ С РАЗВОЈЕМ ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ЕВИДЕНЦИЈУ И ОБРАДУ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА
Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве је 4. фебруара усвојио документ о позицији Руске Православне Цркве у вези с развојем технологија за евиденцију и обраду личних података. У целини наводимо текст документа који је објављен на сајту Патриархия.ru.

[ПРЕНОСИМО] Руска Православна Црква и чиповање света
Аутор: Владимир Димитријевић - Црква нема ништа против скупљања и обраде података о личности, али уз ограду: то не сме да утиче на људску слободу и право исповедања хришћанског погледа на свет.

Молитва у виртуелној парохији
Аутор: Оливер Суботић, понедељак, 05.11.2012

Чипована документа и борба за приватност
Аутор: Александар Арсенин, четвртак, 13.01.2011.

Алтер его - информације о животу
Дигитални дупликат стварне особе, у систему глобалног надзора, предњачи по битности у односу на његовог власника. Стварна особа постаје све мање битна и наша реалност прелази у токове информационих система.

[ПРЕНОСИМО] Одржан састанак Мисионарског одељења СПЦ
Састанком је председавао Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије, мандатни епископ задужен за надзор над радом овог Синдоског тела, насталог пре неколико месеци на предлог Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. После молитве, отварајући радни део састанка, епископ Теодосије је нагласио значај покретања Мисионарског одељења


Mогу ли друштвене мреже да преузму стварни свет?

https://www.dnevnik.rs/drustvo/mogu-li-drustvene-mreze-da-preuzmu-stvarni-svet-07-05-2017

Нико Перковић

Да би се обухватио комплетан утицај појаве друштвених мрежа попут Фејсбука и Твитера биће потребна додатна временска дистанца и врло обимна анализа која би морала да завири у сваку пору друштва јер већ и за ових првих десетак година је јасно да су друштвене промене увелико успеле да уђу у сваку од њих.

Са скоро 1,5 милијарди корисника Фејсбук је постао убедљиво најјачи медиј на планети у најширем смислу те речи, а алтернативни свет који је тако створен већина прихвата без неког нарочитог преиспитавања о евентуалним последицама вођења два упоредна живота, стварног и електронског, између којих при том граница постаје све тања.

Понуђен првенствено као забавно-комуникациони концепт намењен млађој популацији, Фејсбук је за свега неколико година са милијардама информација које се свакодневно (п)остављају на овој мрежи, постао прави „елдорадо“ из којег се могу извући корисни подаци о потрошачким, политичким, социјалним, верским и другим навикама, за сада, „само“ четвртине светске популације.

Према речима Александра Арсенина, координатора Центра за превенцију компјутерског криминала при МУП-у и председника Покрета за електронску приватност Србије, употреба података са Фејсбука у маркетиншке свхре, односно за потребе истраживања, па и интервенција на тржишту је нешто што се одавно спроводи и то је можда и најнижи облик њихове (зло)употребе.

"Ако узмемо у обзир које су све корисне технологије до сада злоупотребљене, било би врло наивно мислити да су информациона достигнућа, па самим тим и друштвене мреже изузете од тога. При том у случају друштвених мрежа ми добровољно учествујемо у свему томе што знатно олакшава такве процесе. Испитавање тржишта, рекламирање и друге маркетиншке активности су у оваквом друштвено-економском систему легитимне и тиме се тренутно баве и велике и мале компаније, међутим правац у којем креће развој друштвених мрежа је прилично упозоравајући", каже Арсенин.

Према његовим речима, иако већ сада можемо говорити о ишчезавању приватности и другим видљивим негативним последицама, прави изазови тек предстоје јер се констатно ради на проширивању садржаја и могућности и то скоро без икакве претходне научне анализе какве последице то може имати на кориснике друштвених мрежа.

"Јасно да је све власти и центри моћи у свету траже начине за што бољу контролу над људима и то није никаква теорија завере јер то и саме државне администрације признају и показују кроз стално појачавање надзора над свим сегментима друштва, а друштвене мреже су идеална платформа за увид у готово незамисливу количину информација. Међутим, није проблем само то што постоји увид и контрола, већ што се ти подаци и складиште, а да при томе није сигурно ко све има приступ и на који начин их користи. Друштвене мреже се развијају у правцу што веће интеракције виртуелног и стварног света и њихов утицај на реалне животе постаје све јачи, односно све више се стварни живот ослања на виртуелни. Са таквим правцем развоја постоји реална опасност да већ у некој блиској будућности буде важније шта смо „урадили“ и како „изгледамо“ на мрежи него у стварном животу", каже Арсенин.

Он упозорава да већ сада имамо низ ситуација у којима о судбини људи одлучује софтвер и да се свакодневно повећава број таквих система:

У банкама одавно о давању кредита не одлучује службеник, шеф или директор, већ софтвер у који се убацују подаци о клијенту на основу којих програм одобри или не одобри кредит, слична ствар се дешава и у здравству где пацијенти којих „нема у систему“ неће бити примљени на преглед и то је нешто што је већ присутно.

Прилично је извесно да ће такви системи да се шире у свим областима и на крају нам прети опасност да ћемо у будућности бити посматрани искључиво кроз неку базу података где ће се кроз анализу нашег „профила“ одлучивати за шта смо подобни, а за шта не. То што се тренутно дешава са пресретањем, прикупљањем и складиштењем података са друштвених мрежа и интернета генерално, може се сматрати и почетком стварање таквих „профила“, јер владајуће елите сигурно неће притиснути „делете“ и одрећи се тих података. У некој крајњој линији постоји чак и опасност да неке наше активности на друштвеним мрежама данас, оставе последице и на потомство које би због негативног профилисања својих родитеља такође могло бити аутоматски дискриминисано.

По мери Великог брата?

Арсеин сматра да, иако већ постоје негативни ефекти и опасност да у будућности они буду још снажнији, нове технологије не треба да буду одбачене као нека врста “надолазећег зла”:

"Технологија је данас изванредна, са огромним потенцијалом на корист човечанства. Решење свакако не видим у информатичкој апстиненцији и све препоруке у том смеру нису на корист човеку, параноичне су и инфантилне. Последњих година се појавило много материјала и изјава „стручњака“ који технологију стављају у контекст пропасти… То су све бесмислене и неодрживе дезинформације креиране или ради самопромоције, или из огромног непознавања суштине проблема. То је оставило и трага тако да су данас људи смућени и у потпуном безнађу и страху од чипова, докумената, Интернета... Суштина проблема и решење јесте једино у освешћивању људи, упознавању људи са технологијом, са њеним граничним дометима, етичким кодексима, и уз то неминовно враћање људи себи и својим зрелим критичким разматрањима окружења. Међутим, то је нешто што је уједно и најлакше и најтеже решење, али се надамо да ће преовладати позитиван приступ и да нећемо дозволити да базе података и софтвери креирају стварност по мери неког Великог брата који већ сада извирује иза сваког ћошка..."

 
Округли сто „Изазови развоја е-демократије“

У новинском центру Тањуга је 19. марта 2009 одржана презентација такозваног WEB-DEP пројекта за новинаре, министарства и чланове Савета Европе, у који су укључене националне медијске информативне агенције са Балкана, затим Athens Technology Center, International Teledemocracy Centre – Napier универзитета из Единбурга, као и National Technical University of Athens из Грчке.

Детаљније...
На округлом столу су тим поводом говорили: Небојша Васиљевић, заменик министра за телекомуникације и информационо друштво, Живко Георгиевски, главни и одговорни уредник Македонске информативне агенције и ђакон мр Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-кар...
Религија, медији и култура: медијатизација религије и/или религизација медија
Питања од којих су организатори пошли била су: да ли и како савремена култура и медији трансформишу религиозност/спиритуалност и да ли медији доносе нов функционални оквир идеје традиционалности у религијско – теолошком смислу. Да ли медији мењају религију? Да ли религија мења медије? Истакнута имена узела су учешће у овој к...
  Детаљније...
ЦЕПИС
Ул. Краља Петра бр. 5
Београд
011 3025-116
kontakt@cepis.spc.rs
Ваша питања...
Спремни смо да одговоримо на све Ваше недоумице
које се тичу савремених технологија
из области употребе, етике...